Maandelijks archief: juli 2017

Mededelingen

Africhtingen
Aankomende week beginnen de africhtingen voor de Natour.

Regio A:
Dinsdag 1 augustus Vuren
Dinsdag 8 augustus Breda
Beide keren gaat geheel regio A gelijk los.

Regio B:
Woensdag 2 augustus Minderhout regio B1
Dinsdag 1 augustus Breda regio B2
Woensdag 9 augustus Duffel regio B

Regio C:
Woensdag 2 augustus Meer
Woensdag 9 augustus Duffel

Zoals ook van de andere africhtingen bekend hoeven de duiven niet geregistreerd te worden, maar moeten de duiven wel geënt zijn.

 

Niveau 2
Regelmatig krijgen wij nog vragen hoe het komt dat men niet is opgenomen in de kampioenschappen. Dit jaar dient op niveau 2 aangegeven te worden met hoeveel duiven men wil deelnemen aan de kampioenschappen. Let hier dus op en vraag in uw vereniging dit anders automatisch te doen.

Manden
Volgende week inkorven Cahors. Deze worden weer vervoerd in de grote manden. 25 duiven per mand.
Tevens inkorven Issoudun. Deze moeten ook in grote manden worden aangeleverd. 25 duiven per mand.

Vluchtcode
Nogmaals even uw aandacht voor de vluchtcode bij de jonge duiven. Hiervoor moet i.v.m. het gecombineerd insturen van de oude en jonge duiven de vluchtcode met een C gebruikt worden. In autokon kan je de X gewoon aanpassen in C. Gaat bij de meeste al wel goed, maar bij enkele nog niet.

C30
De vlucht van aankomend weekend is Lessines.

De Combinatie van Zoeren uit Putten wint Nationaal Chateauroux tegen maar liefst 37.874 duiven

Via deze weg willen wij de Combinatie van Zoeren feliciteren met het behalen van de Nationale overwinning vanuit Chateauroux met de 2016-1244458 die vanaf nu door het leven gaat onder de naam Estrella. Met een voorsprong van bijna 30 meter per minuut op de nummer twee was zij de snelste van maar liefst 37.874 duiven en de terechte winnares van Nationaal Chateauroux.

Melden

Ontvangen bericht NPO op 19-07-2017

Chateauroux 2017.

Inkorven op de wedvlucht Chateauroux is alleen toegestaan in de nationale inkorflokalen. De inkorflokalen in uw afdeling vindt u op de npo site:  www.npoveenendaal.nl

In verband met de veiligheid van de nationale concoursen heeft bestuur NPO besloten de meldingsplicht op Chateauroux weer in te voeren.

Vorig jaar is er naar aanleiding van de wedvlucht Chateauroux een aantal keren de vraag gesteld of de prijswinnaars wel voldoende gecontroleerd waren. Een goede controle is alleen mogelijk als de duiven ook gemeld worden. Dit is dan ook de reden om de meldingsplicht weer in te voeren.

Om het voor de inkorfcentra wat te vereenvoudigen gaan we het op de volgende manier doen.

De duiven worden gemeld op dezelfde manier als bij de marathonvluchten Er zijn afdelingen die op de marathonvluchten geregeld hebben dat de duiven gemeld worden op een meldingsite die ervoor zorgt dat de meldingen direct door gaan naar de NPO. Wanneer deze faciliteit door de afdelingen opengesteld wordt dan is dit ook voldoende.

De inkorflokalen van de overige afdelingen melden de snelste vijf duiven zo snel mogelijk op de site van Compuclub, ( meer mag). Krijgt men tijdens het vluchtverloop door dat er in het inkorfcentrum meer dan vijf duiven bij de eerste 10 komen dan meld men deze ook nog door.

Bestuur NPO hoopt hiermee de inkorflokalen te kunnen ontlasten.

Onderstaand vindt u nog hoe de duiven gemeld kunnen worden:

Er zijn twee methodes waar het inkorflokaal gebruik van kan maken:

 1. Door in te loggen op de site van Compuclub. De vereniging heeft een inlogcode bij Compuclub (heeft u die nog niet vraag deze aan via info@compuclub.nl Vul gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op inloggen.
 2. De vereniging maakt gebruik van het programma ´Duiven melden afstanden´. Dit kan alleen als men de nieuwe versie van bovengenoemd programma download. Hiermee kunnen de meldingen doorgestuurd worden naar Compuclub. Een aantal mail adressen staan al in dit programma. Het is noodzakelijk om een e-mailadres toe te voegen. Dit e-mailadres is webmeld@compuclub.eu

Men kan aanvinken naar welke adressen de melding gestuurd moet worden. Nieuw ten opzichte van voorgaande jaren is dat ook de vluchtcode moet worden aangegeven. Dit is verplicht. Melden met dit programma werkt alleen als men de versie 2017 gebruikt.

Met bovengenoemde methodes is het niet mogelijk om overal te melden. U dient ook te melden op de plaatsen waar uw afdeling voorschrijft dat u moet melden. Het kan dus zijn dat u op meerdere plaatsen de melding moet doorgeven. Voor de nationale vluchten is de melding bij Compuclub elk geval verplicht

Bestuur NPO

Mededelingen!

A.s. donderdag 20-07 inkorven nationaal Chateauroux. De normale kleine manden hiervoor gebruiken. 25 duiven per mand.
Inkorven moet in een Nationaal inkorfcentrum (NIC). Er dienen minimaal 7 deelnemende liefhebbers te zijn met inkorven en er moeten mandenlijsten geschreven worden.

Volgende week dinsdag 25-7 inkorven Bergerac. Hiervoor de grote manden gebruiken. 25 duiven per mand.
Inkorven ook bij een NIC met minimaal 7 deelnemers en mandenlijsten.

 

Kampioenschap Marathon

Er is wat verwarring ontstaan over welke vluchten er tellen voor het marathon kampioenschap van de afdeling en regio’s.
We hebben teruggezocht wat hier voor voorgesteld en aangenomen is.
Het voorstel was om de kampioenschappen net als de nationale kampioenschappen te doen over de vluchten die tellen voor het nationaalkampioenschap waarvan er dan 1 aftrekvlucht zou zijn. Alleen deze aftrekvlucht per onderdeel is niet aangenomen.
Het kampioenschap marathon van de afdeling en regio gaat dus over de 5 vluchten zoals deze ook tellen voor de nationale kampioenschappen (zonder aftrekvlucht)! A24-A25-A27-A28-A30

Voor fondclub Gooi- en Eemland en fondclub Utrecht E.O. en ook de NU telt de vlucht van Cahors op 4-8-2017 wel mee voor de kampioenschappen!

Wij verzoeken u om dit ook door te geven aan uw leden.

 

Jonge duiven

A.s. vrijdag is het inkorven voor de eerste jonge duivenvlucht.
Op de jonge duivenvluchten mogen oude duiven mee t/m 5 augustus. Deze moeten ook ingekorfd worden elektronisch of met gummi ring. Dit dient dan gelijk als registratie.
Ook wordt er een aparte uitslag van deze oude duiven gemaakt.

Per liefhebber dienen eerste de jonge duiven ingekorfd te worden en aansluitend de eventuele oude.

Het insturen naar Compuclub dient te gebeuren onder vluchtcode C28 enz.
Compuclub splitst de jonge en oude duiven. (in J28 en X28)
Als u zelf een uitslag maakt in uw vereniging kunt u deze ook zelf eenvoudig splitsen in jong en oud. Onder extra zit een knop “splits vlucht in jong en oud”.
Maar dus niet gesplitst insturen. Altijd alle duiven jong en oud onder C28 enz.  insturen.

De code in autokon staat verkeerd, maar die kan simpel worden aangepast door er op te klikken en te wijzigen in C..

Er mogen dus oude duiven meegegeven worden. Per mand jonge duiven mogen er maximaal 5 duivinnen worden toegevoegd. Doffers altijd apart houden.
Het aantal duiven per mand is 25 stuks voor zowel inkorven op vrijdag als op donderdag.

 

Tevens start ook de speciale jonge duiven competitie. Download hier het inschrijfformulier. Als PDF of als Doc Inschrijfformulier jonge duif ver..doc 2017

Orange

Deze week wederom een marathon vlucht op het programma. Orange ochtendlossing.

Inkorven  woensdag 12 juli. Losdatum zaterdag 15 juli. (op de nationale feestdag 14 juli mag er niet gelost worden in Frankrijk)

Wederom de grote manden gebruiken. 25 duiven per mand.

Toelichting interne problematiek

Nadere toelichting op de publicatie d.d. 6-7-17 van Ronald Veenendaal:

Het vliegseizoen 2017 zijn we met enthousiasme begonnen. Commissies, vrijwilligers en bestuur stonden klaar om hun werkzaamheden te verrichten.
Tot op heden heeft het vliegseizoen, helaas, een aantal problemen gegeven m.b.t. de thuiskomst van de duiven.

Maar niet alleen daar, maar ook in de “organisatie” werden we geconfronteerd met onderlinge problemen en discussies.
Tot voor circa 2 weken zijn die discussies in de minne geschikt.
Echter de laatste weken escaleerde e.e.a. wederom.
Met als gevolg dat mensen uit de commissies, maar ook uit het bestuur, de pijp aan Maarten wilden geven.
In een ultieme poging om de zaken gaande te houden, is vanuit het bestuur toch nog verder gesproken met betrokkenen.
Dit heeft geresulteerd in de afspraak om met ELKAAR het seizoen af te maken.
Een voorwaarde hierbij is wel, dat het bestuur heeft toegezegd om na het seizoen alles m.b.t. de vervoers- en lossingscommies (maar ook het bestuur) VOLLEDIG op de schop te nemen.
Tevens is afgesproken, dat de contacten met de betrokken commissies UITSLUITEND zullen lopen via Constance Zondag en Cees Galjé.

Rest nog, helaas, één opmerking.
Via de sociale media (Facebook) worden allerlei verwensingen e.d. geuit.
Ieder is vrij om zijn mening over de gang van zaken te geven. Maar doe dat dan wel op een fatsoenlijke manier.
Het uiten van bedreigingen noem ik een GROF schandaal!!!!
Hier zal tegen opgetreden worden. Er zal aangifte moeten worden gedaan, zoals wij in onze ledenvergadering hebben afgesproken.

Ik wens U een PLEZIERIG (en succesvol) vliegseizoen!

Cees Galjé

Jonge duiven

Punten t.b.v. jonge duiven:

 • Voor de africhtingen moeten de duiven geënt zijn. Tevens mogen er oude duiven mee op de africhtingen en vluchten t/m 5 augustus.
 • Op de wedvluchten dienen alle duiven geregistreerd te worden. Ook de eventuele oude duiven dienen dan geregistreerd en ingestuurd te worden.
 • Op de africhtingen is alleen een entlijst dus voldoende en hoeven de duiven dus geen chipring of gummi om!
 • De africhting van zaterdag 08 juli dient ingestuurd te worden via Compuclub. Dus zowel vrijdag de inkorfgegevens als op zaterdag de eventuele aankomsten.
  Deze africhting kan gebruikt worden om e.e.a. weer te testen. Aangezien een chipring of gummi ring nog niet verplicht is dient het aantal duiven die alleen meegaan als invlieg ingevoerd te worden per liefhebber. De afrekening van deze africhting krijgt u via Compuclub de overige africhtingen van de regio.
 • De eventuele meegegeven oude duiven moeten op de vluchten ook geregistreerd worden. Voor de uitslagen zal Compuclub deze splitsen van de jonge duiven.Er komen aparte uitslagen van deze oude duiven.Er komen dus 3 uitslagen. Een totaal uitslag met alle ingekorfde jonge duiven. Een “korte” uitslag met alleen de kampioensduiven (ingegeven aantal duiven op niveau 2) en een uitslag van de oude duiven.
  In uw vereniging zult u de splitsing tussen jong en oud zelf moeten doen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van winver. Gebruik hiervoor aparte vluchtcodes. De vluchtcode J28 enz. dienen gebuikt te worden voor het insturen naar Compuclub.
 • Op alle africhtingen en vluchten van de jonge duiven is het aantal duiven per mand 25 stuks. Dit geld zowel voor inkorven op vrijdag als op donderdag.

 

Interne problematiek

De aaneenschakeling van problemen de afgelopen weken hebben ook zijn weerslag gehad op zowel het bestuur als onze commissies. Hoewel dit heeft geleid tot verhitte discussies kunnen wij u mededelen dat we dit seizoen met z’n allen af zullen maken. Een verdere toelichting zal later dit weekend op de site worden geplaatst.

Toelichting africhtingen

Toelichting africhtingen

Afgelopen week hebben we enkele problemen gehad met de africhtingen en zijn er vragen binnengekomen over hoe er gelost is.

Dinsdag 5 juli stonden regio A1 en A2 in Vuren. Aangekomen op de losplaats gaf de eigenaar van het terrein aan dat er niet gelost mag worden op zijn terrein. Verderop de site heeft u dit al kunnen lezen en dat zal ik hier niet verder doen.
Bij de vraag hoe er gelost moest worden ben ik ervan uit gegaan dat als regio A1 en A2 in aparte wagens stonden ze ook apart gelost zouden moeten worden. Wij hadden eerder aangegeven dat als een regio gesplitst gelost wilde worden dit uit 2 verschillende wagens moest gebeuren. Hierdoor heb ik aangegeven dat A1 en A2 apart van elkaar gelost moesten worden.
Dit was dus niet zoals regio A dit wilde, maar helaas dus een misverstand die ontstaan is door het vele heen en weer gepraat over hoe we nu omgaan met de africhtingen en dit ook nog vaak de laatste dagen voor we daadwerkelijk gaan africhten.
Helaas kwamen ook de opmerkingen dat dit niet gewenst was ook pas na de lossing. Ik begrijp dat we daar nu niets aan hebben, maar dit geeft maar weer eens aan dat we in de winter duidelijke afspraken moeten maken waar we dan niet op het laatste moment nog aan willen/gaan sleutelen.

 

Woensdag 5 juli hadden we 2 africhtingen vanaf Minderhout van regio B1 en regio C.
In de aanloop naar deze africhtingen was de week ervoor nog niet duidelijk of en wanneer er door wie afgericht zou worden en waar. Tot zaterdag was er nog discussie of regio C op dinsdag zou africhten of op woensdag. De keus België of Nederland bepaalde uiteindelijk de lossingsdag op woensdag.
Verder wilde wij als bestuur dat de duiven van regio B1 en C niet in 1 wagen vervoerd zouden worden, maar in 2 verschillende. Dit houdt dus ook in 2 chauffeurs.
De losplaats Minderhout blijkt ’s avonds na tienen slecht toegankelijk doordat hij erg vol staat met andere vrachtwagens. Hierdoor is de keus gemaakt om ’s morgens te gaan rijden naar Minderhout. Dit is dan mogelijk nadat de chauffeur zijn verplicht 9 uur rust gemaakt had om 07.15.
De duiven waren woensdag om ca. 08.15/08.30 aanwezig in Minderhout en nadat deze dan nog hun rust hebben gekregen konden we lossen om 10.15 en 10.35.
Bij de lossingscommissie was dit niet bekend en die konden door bovenstaande dus ook niet eerder laten lossen.

 

Helaas zijn er op de verschillende africhtingen van voornamelijk A2 en B1-C nog veel achterblijvers.
Bij A2 kan dit liggen aan de stress van het lossen na regio A1. Dit zullen we dus ook niet meer doen of ze moeten niet bij elkaar op de losplaats staan.
Bij B1 en C wordt nu gezegd dat het aan het te laat lossen ligt waarbij het al te warm zou zijn. Ten tijde van het lossen was het ca. 21/22 graden en helder dit kan het dus niet geweest zijn. Wat het wel geweest is niet direct te achterhalen. De africhtingen van andere afdelingen die vroeg gelost zijn, zijn helaas ook niet veel beter verlopen.

 

Tot slot. De africhtingen voor aanstaande zaterdag gaan per regio los. Dus A-B-C en niet gesplitst.

De wagens rijden vrijdag naar de losplaatsen en komen daar dus ’s avonds / ’s nachts aan.

Regio A Minderhout

Regio B Duffel

Regio C Duffel

 

Hopelijk heb ik zo iets duidelijk kunnen maken in wat er heeft gespeeld en blijven de verliezen de aankomende weken uit.

 

Herman Bouwmeester

Secretaris Afdeling 7